Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Vandalisme in Ertbrand

Het Ertbrandbos is een bos waar wandelaars, otters en boommarters welkom zijn. Maar keer op keer worden infobordjes, omheiningen en wandelpaaltjes afgebroken, uitgetrokken of vernietigd. Zo lopen wandelaars verloren en wordt de rust in dit natuurgebied verstoord. 

Help mee om in dit natuurgebied de rust te behouden en de wilde natuur alle kansen te geven.

Ook ons nieuw infobord  ‘welkom otter’ werd besmeurd.  Het stond er pas enkele dagen. 

Er zijn maar drie ingangen naar het Ertbrandbos, langs de Oude Galgenstraat, dichtbij de ingang van het fort ; langs de Klinkaardstraat, via de bosweg tegenover de Selstbaan ; en langs Het Kooike via de zandweg aan de noordzijde van de Antitankgracht. Door zelf elders doorgangen te maken of de omheining te vernielen doen vandalen meer stuk dan enkel de omheining. Ze verminderen ook de kans om zeldzame of kwetsbare dieren zoals reeën, otters en boommarters een plek te geven in dit natuurreservaat. 

De omheining wordt op meerdere plaatsen steeds weer opnieuw vernietigd.

Ook het fort is een reservaat. Het kan enkel in de lente of de zomer mét een vleermuizengids van Natuurpunt bezocht worden. Dit is belangrijk voor de veiligheid en voor het overleven van de vele vleermuizen die hier overwinteren. Vleermuizen die tijdens de wintermaanden worden verstoord halen meestal de nieuwe lente niet. 

Ook vissen of magneetvissen in de gracht is verboden. Dat laatste is zelfs heel gevaarlijk!

Uiteraard is een natuurgebied geen plek om feestjes te organiseren en laten natuurliefhebbers niets achter in het bos.
Achtergelaten: rode loper, theelichtjes, namaak rozenblaadjes, hartvormige ballonnen, lege heliumfles,
grote plastiek en lege PET-flessen op het water: niets romantisch aan!

De paden zijn voorbehouden voor wandelaars en joggers. Mountainbikers, fietsers (ouder dan 10 jaar) en paarden zijn niet welkom in het Ertbrandbos, er zijn andere gebieden waar zij terecht kunnen. Maar ook voor wandelaars gelden spelregels, zodat de natuur alle kansen krijgt: blijf op de paden, laat geen afval achter, hou honden aan de leiband en respecteer de rust en de stilte.

Help ons de natuur hier alle kansen te geven. Laat het ons weten wanneer omheiningen worden vernietigd, wandelpaaltjes worden uitgetrokken, mensen het fort binnendringen, of wanneer je andere ongeoorloofde activiteiten opmerkt.

Veel wandelgenot en hou mee een oogje in het zeil. De natuur is je er dankbaar voor.

Wandelingen met gids op het fort: raadpleeg onze agenda voor de data
of boek een gids via antwerpennoord@natuurpunt.be

One Comment

  • leo vleugels

    wildcamera plaatsen en tegen niemand zeggen (mag eigenlijk niet op openbaar domein) , ik meen dat vandalisme ook niet mag; so what?

Comments are closed.

Related Posts