Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Natuur.gebieden

Het Wijtschot

Het Wijtschot ligt in het uiterste zuiden van de gemeente Schoten en is een merkwaardig stukje natuur.

Het Wijtschot is geen uitgestrekt bos of heidelandschap, wel een oude zandwinningput, omzoomd met veel wilgenopslag en een boeiende pioniersvegetatie. Het gebied is ongeveer 6,5 ha groot en is gelegen aan het einde van de Wijtschotbaan, begrensd door het Albertkanaal, de ecotuin, de tuinen van Velt en het domein Belvedère van de familie van Havre.

Groene Stapsteen

Dit nieuwe natuurgebied is landschappelijk zeer mooi gelegen. Ondanks zijn geringe oppervlakte is Het Wijtschot van groot belang voor de natuur in Schoten. Het gebied maakt deel uit van een omvangrijke regio met ‘waterrijke’ gebieden, zoals het Albertkanaal, Het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de valleien van het Klein en Groot Schijn.

Samen met de andere gebieden vormt Het Wijtschot nu een groene buffer voor de industrie gevestigd aan het Albertkanaal.

Water speelt een belangrijke rol in Het Wijtschot

Heel wat vogels voelen zich dan ook aangetrokken tot het gebied. Vooral ‘s winters en tijdens de vogeltrek is het gebied Het Wijtschot erg aantrekkelijk voor watervogels. Daarnaast is het een belangrijke broedplaats voor heel wat zangvogels. In de lente kan u er genieten van prachtige concerten met o.a. de bosrietzanger in de hoofdrol.

De in de zomer droogvallende waterpartijen zijn een paradijs voor kevers, libellen en waterjuffers. Er zwemmen ook alpenwatersalamenders in het water. En wat dacht je van de bruine kikker, die laat zich ’s avonds zeker niet onbetuigd!

Bovendien kan je in de zomer genieten van de bonte kleurenpracht van de vele vlinders waaronder de kleine vos, het citroentje, de dagpauwoog en het boomblauwtje. Door de kalkrijke bodem en de afwisseling van open plekken en kleine bosjes is Het Wijtschot de favoriete plek van verschillende nachtvlinders. Er werden al meer dan 800 soorten gedetermineerd in het gebied.

Van harte welkom!

Wij hopen dat steeds meer mensen hun weg zullen vinden naar Het Wijtschot. Je kan hier genieten van de pracht, de rust en de variatie van de Schotense natuur. In dit gebied zijn er voor iedereen volop kansen om de natuur te beleven en te genieten, van een prachtig vogelconcert of van kleurrijke vlinders, heuvel op en af te lopen en een steeds weer wisselend landschap te bekijken.
Geniet met volle teugen van de pracht, de rust en de steeds opnieuw verbazende variatie van de Schotense natuur!

Op stap met een ervaren wandelgids?

Wil je het Wijtschot verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids?

Boek dan een afspraak met Natuurpunt Antwerpen Noord op het nummer
03 541 58 25 of geef een seintje via onderstaande knop.

Plan je route

Laatste nieuwtjes uit Het Wijtschot

Contact
Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen
Fonne Bruggemans
Activiteiten in Het Wijtschot
Blijf op de hoogte

Wil je ons iets melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Laat het ons snel weten!
Vermeld het natuurgebied waar je iets over wil melden
Onze natuurgebieden