Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Natuur.gebieden

Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen is in de regio ten noord van Antwerpen en de Kempen actief in tal van natuurgebieden.

In sommige gebieden organiseren we wandelingen langs de mooiste plekjes, terwijl we in andere gebieden de eigenaar helpen bij het beheer van waardevolle natuur. Daarnaast zijn er talrijke gebieden waarvan we eigenaar zijn of waarvoor we een officiële beheersovereenkomst hebben. In de meeste van deze gebieden kan je vrij rondwandelen of vogels kijken. De natuur is er voor iedereen!

Project in de kijker: de Antwerpse haven natuurlijker

Met het project ‘de Antwerpse haven natuurlijker’ proberen Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen, Natuurpunt Waasland, het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever de handen in elkaar te slaan voor het behoud en de optimalisatie van de aanwezige natuur in de Antwerpse haven en dat zonder de economische belangen te schaden.

Onze andere natuurgebieden

Bospolder - Ekers Moeras en Muisbroekbos
Bospolder – Ekers Moeras en Muisbroekbos

De Bospolder in Ekeren biedt je wandelroutes door graslanden, ruigten, bos en moeras, afgewisseld met ondiepe plassen.

De Kuifeend en Grote Kreek
De Kuifeend en Grote Kreek

De Kuifeend, de Grote Kreek en omliggende moerasgebieden – één van de belangrijkste watervogelgebieden in Vlaanderen– vind je terug in het midden van de Antwerpse haven.

Fort van Brasschaat
Fort van Brasschaat

Hier vind je hét ideale winterhotel voor vleermuizen. Met meer dan 700 overwinterende vleermuizen behoort het tot de top drie van de beste vleermuizen-forten in Vlaanderen

Fortjes van Ekeren
Fortjes van Ekeren

Een ideale plek voor verschillende winterslapers, met meer dan 130 vlinders en een variatie aan zweefvliegen.

Fort van Ertbrand & Ertbrandbos
Fort van Ertbrand & Ertbrandbos

Het Ertbrandbos, dat het Fort van Ertbrand herbergt, is een natuurgebied van 90 ha in een uithoek van Kapellen.

Fort van Schoten
Fort van Schoten

Meer info over dit gebied volgt snel. Schrijf je in op newsletter om op de hoogte te blijven.

Galgeschoor & Groot Buitenschoor
Galgeschoor & Groot Buitenschoor

Het Galgeschoor en het Groot Buitenschoor zijn twee brakke schorrengebieden in het Vlaamse deel van het Schelde-estuarium, in het uiterste noorden van de haven.

Het Rood
Het Rood

Dit gemeentelijke natuurgebied – dat wij beheren – is een bosgebied van 20 ha groot op de overgang van de Kempen naar de polders.

Het Wijtschot
Het Wijtschot

Het Wijtschot ligt in het uiterste zuiden van de gemeente Schoten en is een merkwaardig stukje natuur.

Hoekse Beemden
Hoekse Beemden

De Hoekse Beemden vormen een schatkamer voor tal van bedreigde planten en dieren.

Huzarenberg
Huzarenberg

De Huzarenberg is een prachtig bebost duingebied tegen het Moretusbos aan in Stabroek. 

Kooldries - Hoofsweer
Kooldries – Hoofsweer

Dit unieke natuurgebied biedt een grote variatie aan amfibieën en zeldzame planten en vormt een belangrijk broedgebied voor vele vogels.

Marijnevennen
Marijnevennen

Meer info over dit gebied volgt snel. Schrijf je in op newsletter om op de hoogte te blijven.

Oude Landen
Oude Landen

Een uniek stuk natuur vlakbij de stad en wellicht één van de mooiste stedelijke natuurgebieden van Vlaanderen.

Opstalvallei
Opstalvallei

Ten zuiden van de dorpskern van Berendrecht is in 2007 het nieuwe natuurgebied aangelegd dat de naam kreeg van de gelijknamige beek die het gebied doorkruist, de Opstalbeek.

Ruige Heide
Ruige Heide

Een mini-Sahara in Berendrecht en Zandvliet? Wanneer de zon op een stralende zomerdag de temperatuur genadeloos de hoogte injaagt op het kale stuifzand van de Ruige Heide, waan je je even op een ander continent.

Schans van Smoutakker
Schans van Smoutakker

Jaarlijks overwinteren in deze rustige, vochtige gebouwen tientallen vleermuizen, waaronder verscheidene bedreigde soorten. De watervleermuis en de grootoorvleermuis zijn de talrijkste wintergasten.

Stappersven
Stappersven

Wandelen tussen mooie vergezichten, heide, vennen en bossen, dat doe je hier. Je wandelt er rond één van de grootste heidevennen van Vlaanderen

't Asbroek
’t Asbroek

Hier kan je het kasteelverleden van ’t Asbroek zien: rododendrons, een prachtige oude waterstruik en knoteiken. Nu komt de natuur op de eerste plaats. Vele dieren voelen zich thuis in ’t Asbroek. De ree is zowat het uithangbord van het gebied.

Groene Tornado's
Groene Tornado’s

Wist je dat je als vrijwilliger deelnemen aan verschillende activiteiten om de natuur én onze natuurgebieden nog beter te beheren door één van onze Groene Tornado’s worden. 

Agenda
Agenda

Elke week organiseren we allerhande activiteiten in onze verschillende natuurgebieden. Onze agenda geeft je meer info, locatie en contactgegevens voor elke uitstap, cursus of event.