Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Natuur.gebieden

Schans van Smoutakker

Jaarlijks overwinteren in deze rustige, vochtige gebouwen tientallen vleermuizen, waaronder verscheidene bedreigde soorten. De watervleermuis en de grootoorvleermuis zijn de talrijkste wintergasten.

Hoewel het nu een oase van rust en natuur is, werd de Schans van Smoutakker te Stabroek allesbehalve met vredelievende doeleinden gebouwd. Deze schans of tussenfort maakt deel uit van de Versterkte Stelling rond Antwerpen. Een imposante fortengordel, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw, die Antwerpen en haar haven moest beschermen tegen vijandelijke invallen. Helaas was de Schans van Smoutakker slechts een kort leven beschoren. Door een onverwacht hevige explosie vloog het fortje op 10 oktober 1914 volledig de lucht in en werd herschapen in een ruïne. Een roemloos einde… Na meer dan 85 jaar verwaarlozing, kreeg de Schans van Smoutakker echter een nieuwe toekomst!

In 1999 kocht Natuurpunt, met de financiële steun van Indaver NV, dit merkwaardige natuurgebiedje om het definitief te beschermen en de natuur er alle kansen te geven. Naast de verweerde ruïnes liggen er verspreid over het terrein een aantal intacte bunkers.

Paradijs voor vleermuizen

Jaarlijks overwinteren in deze rustige, vochtige gebouwen tientallen vleermuizen, waaronder verscheidene bedreigde soorten. De watervleermuis en de grootoorvleermuis zijn de talrijkste wintergasten.

Niet alleen vleermuizen maken van de Schans van Smoutakker een belangrijk natuurgebied. De brokken beton en het puin vertonen erg veel gelijkenis met kalkrotsen, een biotoop dat in Vlaanderen erg zeldzaam is. Op deze kunstmatige kalkrotsen groeien merkwaardige planten, varens en mossen, die we normaal enkel in het zuiden van België! De Schans van Smoutakker is – letterlijk – een eilandje vol natuur!

Vleermuizen houden niet van tocht in hun winterhotels. Daarom richtte Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen de bunkers van de Schans van Smoutakker speciaal voor hen in, zodat het er nog behaaglijker is geworden voor vleermuizen!

Wil je dit gebied graag steunen?

Stort je bijdrage op
BE56 2930 2120 7588
met de vermelding
Gift Schans van Smoutakker 7753


Je kan trouwens ook makkelijk online doneren.

Plan je route

Laatste nieuwtjes uit Schans van Smoutakker

Contact
Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen
Wout Willems
Activiteiten
Op de hoogte blijven?

Wil je ons iets melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Laat het ons snel weten!
Vermeld het natuurgebied waar je iets over wil melden
Onze natuurgebieden