Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Dit jaar stelt Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen twee van haar militaire erfgoedobjecten open op Open Monumentendag 2022: het Fort van Ertbrand en de Schans van Smoutakker. Deze militaire structuren, samen met de bunkers, Antitankgracht en de loopgraven, zijn de relicten van de verdedigingsgordel rond Antwerpen die vanaf het einde van de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw, werd uitgebouwd.

 

De camouflage van Fort Ertbrand in 1914

We leiden je rond in het Fort van Ertbrand en vertellen je meer over hoe in 1914 het fort gecamoufleerd werd en nu helemaal opgaat in de natuur.

De rondleidingen starten vanaf 10.30 u en de laatste rondleiding vertrekt om 16 u. De verkenning duurt ongeveer 45 minuten.

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan hier vanaf 1 augustus.

Indien je wenst kan je nadien ook de Schans van Smoutakker bezoeken. Kies voor een fikse wandeling (40 min) of een gezapige fietstocht (15 min) langs de Antitankgracht om te kijken wat er nog overblijft van dit tussenfort. Voor deze laatste wandeling moet je niet inschrijven.

Wij zorgen voor bewegwijzering tussen beide monumenten en gidsen ter plaatse.

 

Wat gebeurde er met de Schans van Smoutakker

Ontdek wat er nog overblijft van dit tussenfort. Onze gidsen vertellen wat er gebeurde met de Schans van Smoutakker in 1914 en later.

De rondleidingen starten vanaf 10.30 u en de laatste rondleiding vertrekt om 16 u.

Je kan dit bezoek combineren met een bezoek aan het Fort van Ertbrand. Kies voor een fikse wandeling (40 min) of een gezapige fietstocht (15 min) langs de Antitankgracht. Wij zorgen voor bewegwijzering tussen beide monumenten en gidsen ter plaatse.Related Posts