Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Natuur.actief

Draag je steentje bij tot onze waarnemingen

Werk mee aan of raadpleeg waarnemingen.be, de grootste natuurdatabank van Vlaanderen.

www.waarnemingen.be is een website van Natuurpunt en de Stichting Natuurinformatie waar je jouw natuurwaarnemingen kan invoeren en die van anderen kan raadplegen. Sinds de lancering in 2008 groeide dit invoerportaal uit tot de grootste natuurdatabank van Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers voeren jaarlijks gemiddeld 2 miljoen waarnemingen in. Om waarnemingen in te voeren uit ons werkgebied link je naar https://antwerpennoord.waarnemingen.be/ .

Hoe werkt het?

Door het samenbrengen van alle waarnemingen ontstaat er een schat aan informatie die voor iedereen raadpleegbaar is. Zo kan je opzoeken welke soorten er in een gebied waargenomen zijn, verspreidingskaartjes en statistieken van soorten in België raadplegen of bekijken welke waarnemingen een andere waarnemer gedaan heeft. Van erg zeldzame of kwetsbare soorten worden de details niet getoond.

Waarnemingen invoeren kan je na een eenmalige registratie. Waarnemingen.be werkt met puntlocaties: op een gedetailleerde luchtfoto kan je exact aanduiden waar je een bepaalde soort gezien hebt. Met een app voor je smartphone (zie ook verder) gaat het bepalen van de locatie zelfs vanzelf.

Waarom zou jij meedoen?

  • Waarnemingen.be is jouw ideale digitale notaboekje. Na het invoeren kan je je eigen waarnemingen gemakkelijk weer raadplegen of downloaden en bovendien kan je je eigen statistieken bekijken (Hoeveel soorten heb je ooit al gezien? Welke soorten zitten er in je buurt die je nog niet hebt gezien? Enzovoort).
  • Door mee te werken aan waarnemingen.be dragen jouw gegevens bij tot de opmaak van rode lijsten, verspreidingsatlassen, beheerplannen én een betere bescherming van soorten.
  • Waarnemingen.be is gebruiksvriendelijk. Een lijstje waarnemingen invoeren achter je pc gaat snel: alle soorten en gebieden zitten er al in.

Meteen invoeren met je smartphone of tablet

Tot voor kort was er nog altijd een tussenstap nodig. Al je waarnemingen moest je nog steeds noteren in een notitieboekje om ze thuis in waarnemingen.be te kunnen invoeren. Om dit dubbele werk te vermijden werden een speciale softwareapplicaties ontwikkeld die je rechtstreeks in het veld kunt gebruiken.

Het gaat om ObsMapp (Android), IObs (Iphone) of WinObs (Windows Phone): een gebruiksvriendelijke app die via de site van waarnemingen.be gratis en eenvoudig door iedereen kan gedownload worden op een tablet, iPhone of smartphone.

ObsMapp voor Android
ObsMapp voor Android
IObs voor iPhone en iPad
IObs voor iPhone en iPad
WinObs voor Windows Phone
WinObs voor Windows Phone

Via deze apps kan je op het moment van de waarneming alle nuttige informatie over de waargenomen soort, het aantal, het geslacht, de bloeiwijze, het gedrag e.d. met enkele eenvoudige klikken in te voeren en op te slaan. En niet onbelangrijk: via een beschikbare luchtfoto of kaart voer je de exacte puntlocatie van je waarneming in via een GPS-locatie. Voor de regelmatige gebruiker een enorme tijdwinst.

Voor het gebruik van deze app in het veld hoef je bovendien niet over een internetverbinding te beschikken. Al de opgeslagen gegevens kan je thuis met één eenvoudige druk op de knop via je wifi naar waarnemingen.be uploaden.

Andere leuke apps

De wereld van de waarnemingsapplicaties staat trouwens niet stil. Hieronder vind je nog een aantal leuke apps om je waarnemingen nog leuker te maken.

ObsMapp Speech voor Android

Intussen werd voor de gebruikers van ObsMapp een versie ontwikkeld die op spraakherkenning werkt: ObsMapp Speech.
Geen gegevens meer intikken op je tablet of smartphone maar ze gewoon inspreken. Bijzonder handig om nog sneller en vollediger waarnemingen in te voeren of om handenvrij verkeersslachtoffers in te voeren in je auto of op de fiets. Soortnaam, aantal, geslacht, gedrag – de volgorde heeft zelfs geen belang – spreek je in via je smartphone of tablet en ze worden meteen opgeslagen. Het systeem werkt zo vlot dat je makkelijk meerdere honderden waarnemingen per dag kunt invoeren. Testen hebben uitgewezen dat theoretisch tot 230 waarnemingen per uur en tot meer dan 1.000 per dag best haalbaar zijn.
Geen invoerproblemen en, wat belangrijker is, grote tijdwinst en exactere gegevens als resultaat. ObsMapp Speech kun je gratis downloaden, maar voor het gebruik van deze spraakherkenningstechnologie is een 3G of 4G netwerk wel noodzakelijk.  

Avimap voor Android

En dan is er Avimap, een gebruiksvriendelijke en intelligente methode om broedvogelgegevens in te voeren.
Voor Vlaanderen berust de coördinatie bij Natuurpunt Studie i.s.m. INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). Deze site laat je toe om, volgens vooropgestelde criteria, broedvogels in te voeren op exacte puntlocatie. De gegevens voor Avimap voer je eveneens in via ObsMapp.

Avimap berekent op basis van voldoende gegevens via automatische clustering het aantal broedvogelterritoria. Voor het gebruik van Avimap is vooraf aanmelden bij het INBO wel noodzakelijk. Je krijgt dan toegang tot de gegevens van het gebied dat je wil opvolgen.

Warblr Speech voor Android

Tot slot nog een leuk weetje. Recent werd een nieuwe app Warblr ontwikkeld. Hiermee kun je de zang van zo’n 220 Europese vogels identificeren. Je maakt gewoon een geluidsopname met je smartphone. De app bepaalt dan welke soort je gehoord hebt.

Benieuwd welke vogels zich zoal in jouw buurt ophouden?

We wensen je veel ontdekkingsplezier!

Activiteiten
Blijf op de hoogte

Volg ons op Facebook