Sanering van Fort Sint-Filips langs de Schelde afgerond
Antwerpse Haven

Sanering van Fort Sint-Filips langs de Schelde afgerond

Het 19de-eeuwse Fort Sint-Filips, op de rechteroever van de Schelde, te midden van de petrochemische industrie aan de Scheldelaan, werd na WO 2 als dumpplaats gebruikt voor tientallen miljoenen liters olie en chemische afvalstoffen. Oudere inwoners van Ekeren en van de omringende polderdorpen herinneren zich wellicht nog de stank en de vuile rookpluimen als dat goedje weer eens in brand werd gestoken. Hieraan kwam pas een einde in de jaren 60. Intussen was de site uitgegroeid tot het smerigste stukje van Vlaanderen waar de industrie ongegeneerd haar afval dumpte en waar de Stad Antwerpen lange tijd haar ogen dichtkneep. Om…
Meer lezen
Rugstreeppad …
Antwerpse Haven, Bospolder ,

Rugstreeppad …

Rugstreeppad: één van de paraplusoorten van het Soortenbeschermingsprogramma Antwerpse Haven Foto: Tim Vochten Een speciale duinbewoner is de rugstreeppad (Epidalea calamita), een herkenbare paddensoort met een dunne gele streep op zijn rug. Hij heeft opvallend korte poten waardoor hij niet zo'n goede zwemmer is, maar wel een goede sprinter! Tijdens de paartijd produceren de mannetjes een schelle ratelende roep om een vrouwtje te lokken. De roep is enigszins te vergelijken met de zang van een nachtzwaluw of van de veenmol en wordt er soms mee verward. De rugstreeppad verkiest als primair leefgebied heideterreinen en duinen en komt in Vlaanderen dan…
Meer lezen
De wolf … een sprookje?
Antwerpse Haven, Bospolder, De Kuifeend en Grote Kreek, Galgeschoor & Groot Buitenschoor, Varia

De wolf … een sprookje?

De wolf … een sprookje? Op 16 januari is er terug een wolf waargenomen in de haven. Ook deze keer kon de maker van de beelden het dier minutenlang volgen en filmen terwijl het schijnbaar doelloos over de Scheldelaan liep. Op 26 december zagen we quasi dezelfde beelden van wolf Asterix langsheen de Noorderlaan. Als natuurliefhebbers zijn we natuurlijk blij met de opmars van deze toppredator. Algemeen geldt immers dat als de dieren bovenaan de voedselpiramide het goed doen, alle onderliggende soorten het ook goed doen. Enkel indien de voedselketen volledig is en er voldoende prooidieren zijn als voedsel, duiken…
Meer lezen
Havenland trekt dagjesmensen de haven in
Antwerpse Haven ,

Havenland trekt dagjesmensen de haven in

Havenland trekt dagjesmensen de haven in Zomer in eigen land? Zomer in Havenland! De haven van Antwerpen nodigt uit en toont haar veelzijdige kant: van natuur over cultuur en erfgoed tot educatie, mét een vleugje horeca. Vanaf 1 juli staan alle mogelijkheden gebundeld op www.havenland.be. Havenland verzamelt de initiatieven van zowat 20 organisaties die actief zijn in en rond de haven van Antwerpen. Centraal staat de bezoeker: iedereen die iets leuks wil beleven in het havengebied. Of het nu gaat om schepen spotten, uitwaaien in het weidse polderlandschap, zeldzame vogels spotten, wandelen in een van de vele natuurgebieden of fietsen…
Meer lezen
Grootste Belgische kolonie oeverzwaluwen ooit!
Antwerpse Haven, De Kuifeend en Grote Kreek

Grootste Belgische kolonie oeverzwaluwen ooit!

Grootste Belgische kolonie oeverzwaluwen ooit! In de Binnenweilanden, deelgebied van het natuurgebied De Kuifeend, vestigde zich een nieuwe kolonie oeverzwaluwen in een zandwand die begin maart door Natuurpunt i.s.m. het havenbedrijf werd afgegraven in het kader van het project Antwerpse Haven natuurlijker. Nooit hadden we gedacht dat deze kolonie de grootste ooit in België zou worden.Reeds midden maart ontdekten de eerste oeverzwaluwen de nieuwe wand en maakten er de eerste nestgangen. Sindsdien nam de kolonie dagelijks toe om een hoogste aantal nestgangen te bereiken op 12 mei. Die dag werden niet minder dan 949 nestgangen geteld. Intussen daalde dit aantal…
Meer lezen