Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Paddentrek: pas je snelheid aan

Geen strenge wintertoestanden momenteel, maar toch koud genoeg om padden, kikkers en salamanders voorlopig nog even in winterrust te houden. Goed beschut tussen wortels en bladeren, onder takken of stenen wachten ze tot straks het kwik bij valavond weer boven de 7° C komt. Met weinig wind en liefst wat nattigheid is het dan ideaal paddenweer om op zoek te gaan naar een geschikte partner en massaal naar het paarwater te trekken om eitjes af te zetten.

Foto: Kristin Schaeps

De concurrentie is groot, eerst is eerst, en de tijd dringt, het is nu of nooit. Gevaar loert overal, ze hebben veel natuurlijke vijanden. De meeste slachtoffers vallen echter in het drukke verkeer. Salamanders leggen afstanden af van 400m, kikkers van 800m en padden zelfs 2km, maar velen halen simpelweg de overkant van de weg niet…

Je snelheid beperken tot 30 km/u tijdens de trek tussen 19u en 7u kan helpen. Zo maken amfibieën niet alleen meer kans om tijdig gezien te worden, ze hebben dan ook minder last van het aanzuigeffect van voorbijrijdende auto’s. Ook voor de aanwezige vrijwilligers is dit een veiligere situatie.

Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen zal ook dit jaar in februari en maart weer raapacties uitvoeren aan de gekende migratieplaatsen. Elk dier op of langs de weg wordt manueel overgezet, elke avond met gunstige omstandigheden, tussen 19u en 23u. Er worden geen gezamenlijke acties georganiseerd, maar onze vrijwilligers gaan individueel op pad. Dit alles uiteraard omdat we de corona-maatregelen willen respecteren.

Onze afdeling in Kapellen helpt de padden over te steken in de Kasteeldreef, Heidestraat Zuid (Uitlegger/Antitankgracht) en Oude Galgenstraat (Mastenbos/Fort van Ertbrand). De raapacties (zonder schermen) zijn per definitie geen groepsactiviteit, overzetten gebeurt veelal gespreid in plaats en tijd. Enige voorkennis is wel meegenomen.

Ook in Brecht worden de dieren met de hand opgepakt en meteen overgezet. Dit gebeurt rond het Rommersheide ven. Meer informatie en contactinformatie vind je hier. Is het een drukke paddentrek, dan worden de dieren eerst in emmers opgevangen en later uitgezet in het ven. Zo kunnen ze zoveel mogelijk dieren redden vooraleer ze worden platgereden.

In Brasschaat gaan de overzetacties door op de Miksebaan. Hier zal je schermen langs de kant van de weg zien staan. Die leiden de padden naar emmers. Daar worden ze verzameld en veilig overgezet.

Meer info: www.paddenoverzet.be – www.hylawerkgroep.be –

Related Posts