Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Negentiende WinterWendeWandeling – Koude Heide

In 2020 kon de WinterWendeWandeling, georganiseerd door de kern Brasschaat,  jammer genoeg niet doorgaan, maar dit jaar gaan we naar aloude traditie weer op zoek naar een stukje ‘onbekende’ natuur in de buurt. En wat valt meer onder de noemer onbekend dan een oudadellijk domein, dat honderden jaren lang voor het publiek afgesloten is geweest?

Foto Bob Jorens

Dit jaar presenteren we jullie graag ons nieuwe natuurgebied ‘Koude Heide’, tot voor kort een deel van kasteeldomein Wolvenbos. Statige kastanje- en beukendreven, prachtige oude eikenbossen, gemengd met lorken en dennen, kortom een uitgekozen speelterrein voor de boommarter. Open plaatsen in het bos met de beloftevolle restanten van wat ooit een uitgebreid heidegebied was. Relicten van grimmige menselijke activiteit in de vorm van zowel Belgische als Duitse bunkers, die in de toekomst hopelijk door vleermuizen zullen worden ingepalmd. En dan natuurlijk nog de Antitankgracht, die blauwgroene ader en belangrijke natte natuurverbinding van de Voorkempen die het domein begrenst.

Maar jammer genoeg is ook dit kleine pareltje niet geheel vrij van problemen. Invasieve exoten, potentiële pijpleidingstraat, verdroging en versnippering zijn nog maar enkele van de uitdagingen die ons hier te wachten staan.

Naar aloude traditie vieren we de winterwende – de kortste dag van het jaar – met een drankje voor alle deelnemers.

De ingang van het domein bevindt zich 700 m voorbij het kruispunt met de Wolvenbosdreef (komende van het centrum van Kapellen). Je komt best met de fiets, maar wie toch met de wagen komt kan parkeren in de Marie Goodlei op 500 m afstand. Bij vochtig weer zijn stevige wandelschoenen of laarzen aangeraden.

Foto Bea Mertens

Afspraak: zondag 19 december 2021, 13.30 aan de Koude Heide, Heidestraat Noord, Kapellen. Einde voorzien om 17 u.

Related Posts