Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Paddenoverzet

Ook dit jaar gaat de amfibieëntrek gewoon door, dus onze paddenoverzetacties volgen.

Foto Erik Liekens

Als het weer een beetje meezit wordt het zaterdag 27/01 de Dag van de Pad, de start van de jaarlijkse actie. Op die dag worden de schermen langs de Miksebaan opgezet, zodat ze de baan niet kunnen oversteken. Er gaat die dag dus vooral gewerkt worden. Padden, kikkers of salamanders gaan we waarschijnlijk niet te zien krijgen, die trekken liefst ’s nachts. Maar aangezien er heel wat oudgedienden bij zijn, kan je wel de nodige informatie krijgen over hoe we te werk gaan. De actie duurt immers nog tot begin april, en we kunnen alle helpende handen gebruiken. We zorgen ’s middags voor een warm kopje soep en brood en brengen drank mee. Zorg wel voor laarzen of waterdicht, stevig schoeisel en werkhandschoenen.

Afspraak zaterdag 27/01 om 10:00 op de Miksebaan ter hoogte van de ingang van Park De Mik (halverwege de Kerkedreef en de Sint-Jobsesteenweg). Mocht het weer toch nog drastisch slechter gaan worden, dan kan het zijn dat de werkdag wordt opgeschoven met een week. Hou je mail of de website in het oog!

Laat je ons weten of je aanwezig kan zijn, dan voorzien we genoeg materiaal. Mocht dat niet lukken maar je wil wel graag één of meerdere avonden helpen overzetten, contacteer dan Geert Steel, geertsteel@hotmail.com.

Indien je graag langskomt op de Dag van de Pad of op een avond in Brasschaat, graag een seintje aan geertsteel@hotmail.com. Zo kunnen we voldoende materiaal voorzien.

We voorzien in Brasschaat ook opnieuw een overzetactie voor gezinnen met kleinere kinderen (kleuters of lagere schoolleeftijd) op zaterdagochtend. Inschrijven kan via  https://forms.gle/kLRxRMPvB4sxpK5PA vanaf begin februari.

Voor overzetacties in Rommersheide in Brecht, contacteer peterblock1@hotmail.com. Neem zeker ook een kijkje op de website https://www.rommersheide.be/.

Wil je in Kapellen helpen, dan kan je suzanne.joossens@gmail.com contacteren.

Maar ook indien je niet kan komen helpen, dan nog kan je een verschil maken, zeker waar je onderstaande borden ziet staan: rij traag! Zo heb je meer tijd om een kikker of pad tijdig op te merken en uit te wijken. Amfibieën zijn bovendien heel kwetsbaar: door de luchtdruk van een passerende auto kunnen ze al verpletterd worden. Hoe trager je rijdt, hoe hoger de overlevingskans.

En vertraag als je een vrijwilliger ziet. Ze dragen een opvallend fluo-vestje, zodat je ze al van ver kunt zien. Niet in alle gemeenten worden geleidingswanden gezet, dus soms is een vrijwilliger bezig met het vastnemen en overzetten van een amfibie. Dan kan het wel eens gebeuren dat u eventjes moet stoppen. Dit duurt maar enkele seconden, dus blijf hoffelijk. Zo redden we samen de amfibieën onderweg.


Zelf aan de slag

Help bij de paddenoverzet

Draag jij de pad ook in het hart en ben je bereid om één of meerdere avonden of ochtenden per week deze dieren te helpen? Dan ben jij onze man/vrouw! 

PS: wist je dat er in Brasschaat al meer dan 20 jaar wordt gewerkt aan een veilige oversteek? Klik hier voor meer info daarover.

In de loop van februari ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden. Met paddenoverzetacties helpt Natuurpunt de amfibieën om hun geboortepoel veilig te bereiken. Ook jij kan meedoen!

Opgelet: padden op (de) weg

Amfibieën verblijven in de winter niet in het water, maar houden een winterslaap verstopt onder bladeren en takken of in de grond. In het voorjaar trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes af te zetten.

Door ons dichte wegennetwerk moeten de amfibieën tijdens hun voortplantingstocht vaak straten oversteken. Dat doen ze tijdens de schemering of de vroege nacht. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht vaak in een platte dood. Om deze verkeersslachtoffers te voorkomen, organiseert Natuurpunt paddenoverzetacties. Met speciale schermen worden de padden naar emmers geleid die door vrijwilligers regelmatig geleegd worden aan de andere kant van de straat. Daar kunnen de padden hun tocht weer verder zetten.

Startschot in februari

Bij onze inheemse amfibieën loopt de biologische wekker af na de eerste buien met hogere temperaturen (vanaf 7 graden). Meestal in de maand februari, maar de afgelopen jaren worden padden, kikkers en salamanders soms vroeger wakker. Bij duisternis en regen en hoge vochtigheid kruipen de dieren uit hun schuilplaats en trekken ze instinctief naar het water.

Mannetjes starten hun trek naar de voortplantingspoelen vroeger dan de vrouwtjes, maar ze doen er langer over. Ze stoppen namelijk onderweg om een partner te zoeken. Als ze een vrouwtje vinden, grijpen ze met de sterk gespierde voorpoten het lichaam van de partner vast in de paargreep en laten zich meevoeren naar de voortplantingspoel.
Nadat de eitjes werden afgezet in de poel, trekken de eerste dieren meteen terug. Vooral de wijfjes zijn er snel bij om het voortplantingswater te verlaten. De mannetjes blijven enkele weken langer in het water en trekken eind april, begin mei naar hun zomerleefgebied.

Ergens in juli of augustus zien we het gevolg van de paddentrek: honderden padjes, kleine kruipertjes van amper een cm groot, komen uit het water.

Wil je meehelpen?

Draag jij de pad ook in het hart en ben je bereid om één of meerdere avonden of ochtenden per week deze dieren te helpen? Neem dan zeker contact op met de verantwoordelijken van onze paddenoverzetacties. Die zullen je kunnen vertellen waar en wanneer er amfibieën de weg over worden gezet. Dat hangt sterk af van het weer en is dus niet elke avond.
Trek er zeker niet op eigen houtje op uit. Hoe goed bedoeld het ook mag zijn, mensen die geen contact hebben genomen met de lokale coördinator doen soms meer kwaad dan goed.

Extra: paddenoverzet in Brasschaat

Wist je dat er in Brasschaat al meer dan 20 jaar speciale maatregelen worden getroffen om de amfibieëntrek zo veilig mogelijk te maken?

Activiteiten
Blijf op de hoogte

Geef een seintje via Facebook