Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Zelf aan de slag

Red de egels

Geef een egel nooit melk. Dat is regel nummer één als je een egel ziet. Deze tip en andere weetjes helpen je op weg op je tuin egel-vriendelijk te maken.

Een platgereden ‘stekelplaatje’ op een weg is – helaas – de gedaante waarin de egel het best gekend is. Dat we een levende egel veel minder vaak te zien krijgen, heeft alles met zijn nachtelijke levenswijze te maken. Want zeldzaam is dit leuke en nuttige zoogdiertje niet. Ook de menselijke omgeving wordt niet geschuwd: tuinen, parken en bermen vormen voor de egel een goede leefomgeving.

Egel in de tuin

Hoe ‘familiair’ de egel ook mag zijn, toch weten we er meestal maar weinig over en bestaan er hardnekkige misverstanden rond deze gewaardeerde tuingasten. Daarom startte Natuurpunt Antwerpen Noord met een speciale actie voor egels. De bedoeling van onze actie is om zoveel mogelijk mensen te informeren over de egel in hun buurt.

Wist u trouwens dat het helemaal niet zo moeilijk is om uw tuin extra aantrekkelijk te maken voor egels? Op voorwaarde natuurlijk dat er in uw buurt reeds egels aanwezig zijn en ze uw tuin kunnen bereiken. Om u een eindje op weg te helpen geeft Natuurpunt Antwerpen Noord een aantal handige egeltips op een rijtje.

Zoals wanneer u wat extra’s voor de egel wilt buiten zetten. Vooral in de periode augustus-oktober, als de egel veel voedsel moet eten om de winter door te komen, is extra voedsel welkom. De egel eet voornamelijk dierlijk voedsel, dus katten- en hondeneten, een rauw ei, spekrandjes ed. zijn ideaal. Een egel drinkt ook melk, maar toch is het af te raden een schoteltje melk buiten te zetten: egels kunnen koeienmelk slechts gedeeltelijk verteren en krijgen maagproblemen. Soms met de dood als gevolg.

U kan ook een speciale houten egelkast voorzien op een rustig plekje in uw tuin. Met wat geluk wordt de egel een vertrouwde en boeiende gast in uw tuin!

Zelf een egelhuis bouwen

In een natuurvriendelijke tuin vindt de egel voldoende materiaal (bladeren en gras) om zijn eigen nest te bouwen onder composthopen, stapels takken, struiken, … Je kan een egel echter ook bijkomende schuilmogelijkheid bieden onder de vorm van een speciaal ‘egelhuis’. Het bouwplan hieronder is internationaal erkend als het meest succesvolle model voor schuil- en nestplaats. Zo kan je het leven van de egel van nabij opvolgen!

Hoe ga je aan de slag?

Zelf een egelhuis bouwen?

Gebruik ongeverfd hout of watervast multiplex, minstens 12 mm dik. Op ons plan zijn de planken 20 mm dik. Het hout mag in geen geval behandeld zijn, aangezien de behandelingsproducten zeer giftig zijn voor egels! Nagel het dak niet vast, zodat je het egelhuis later nog kan reinigen. Gebruik daarvoor geen schoonmaakproducten!

Voorzie een ventilatiebuis; die kan recht zijn of krom, zolang de buitenopening maar naar beneden gericht is (anders regent het binnen). Om te vermijden dat de egel bladeren in de buis duwt, dek je ze best binnenin het egelhuis af met een muggengaasje.

Bedek het egelhuis met een dikke laag zand, takken en/of bladeren. Met een plastic zeil tussenin zal het huis veel langer mee gaan.

Egels hebben zachte voetkussens. Bedek de bodem van het egelhuis daarom met een beetje grond en/of zaagsel.

Plaats het egelhuis niet met de opening naar het noorden of noordoosten om koude tocht te vermijden.

Activiteiten
Blijf op de hoogte

Geef een seintje via Facebook