Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Gelukkig is er de natuur?

Natuurgebied Bospolder het slachtoffer van vandalen!

Straks is het twee jaar geleden dat de corona pandemie zijn intrede deed en ons dagelijks leven grondig overhoophaalde.

Meer en meer weegt dit op het gemoedsleven van heel veel burgers. Met toenemende frustraties en psychisch onbehagen …

Gelukkig zijn er in de Antwerpse rand relatief veel natuurgebieden om te wandelen, te fietsen te joggen, wat rust en afleiding te zoeken.

De toenemende natuurbeleving was voor onze vrijwilligers de aanleiding om in het natuurgebied de Bospolder in Ekeren het wandelpad opnieuw te bewegwijzeren, bijkomende infobordjes ‘honden aan de leiband te plaatsen’, overhangende takken weg te snoeien, zwerfvuil op te ruimen en de rasters voor de Galloway runderen een onderhoudsbeurt te geven.

Dat maakt het wandelen en jogger zoveel aangenamer. Maar dat wordt blijkbaar niet door iedereen gewaardeerd.

De laatste maanden worden we geconfronteerd met toenemend vandalisme. Eén van de kijkhutten werd zwaar beschadigd. Infopanelen werden uitgetrokken, in brand gestoken of beklad. De voorbije weken werd meermaals het prikkeldraadraster doorgeknipt.

Die eerste dingen zijn vervelend en vragen telkens opnieuw inzet van onze vrijwilligers om de schade te herstellen. Het laatste – het doorknippen en verwijderen van het veeraster – is ronduit crimineel. Een Gallowayrund weegt gemakkelijk 600 tot 700 kg. Het is niet ondenkbeeldig dat zo’n ‘uitgebroken’ rund op de ring rond Ekeren of de Noorderlaan terecht komt en aanleiding geeft tot een ongeval met zware materiële of lichamelijke schade.

Wie de dader(s) zijn in ons niet bekend. Al hebben de Ekerse wijkagenten een vermoeden in welke richting er moet worden gezocht.

Meer politietoezicht en vooral meer sociale controle door wandelaars kan helpen om dit gevaarlijke vandalisme te stoppen. Merk je iets verdachts op aarzel dan niet om onmiddellijk het Natuurpunt secretariaat (telefoon 03 541 58 25) of de politie op de hoogte te brengen. Bij betrapping op heterdaad mag altijd het noodnummer 101 gebeld worden, anders bel je best de blauwe lijn 0800 12312.

Samen moet het lukken om dit onverantwoord gedrag te stoppen.

2 Comments

  • Marc Goyvaerts

    Zal ik zeker doen, wat is er toch in godsnaam met sommige mensen aan de hand? Blijf toch met je poten van andermans gerief af, en waarom neem je een kniptang mee om draad door te knippen? Kan men nu écht niet meer gewoon wandelen zonder iets te vernielen?

Comments are closed.

Related Posts