Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Galloways in onze natuurgebieden

Galloway runderen helpen ons al vele jaren bij het beheer van de Oude Landen, de Bospolder en het Rood. Recent is er ook een kleine kudde aan het werk in de Opstalvallei in Berendrecht, die we nog verder hopen uit te breiden.

Sommige dieren grazen gans het jaar door en werken zo mee aan het behoud van natte graslanden en het open houden van het landschap. Andere dieren zorgen voor nabegrazing van de bloemrijke hooilanden.

Het zijn zachtaardige en robuuste dieren die aangepast zijn aan de gure omstandigheden in de Schotse Hooglanden en die zich ook best thuis voelen in een stadsomgeving. Maar het blijven uiteraard ‘huisdieren’, die een goede verzorging nodig hebben en een permanente opvolging.

Daar ligt een belangrijke taak voor onze Natuurpunt vrijwilligers. Ze waken mee over de gezondheid en het welzijn van de kleine kuddes en voor het naleven van heel wat administratieve regels die daarmee samenhangen.

Jan Devarwaere en Paul Teugels, begrazingsverantwoordelijken bij Natuurpunt, leerden onze vrijwilligers zowat alles over het opvolgen van de grote grazers en de tips en tricks die nodig zijn voor het behoud van gezonde en rustige dieren. Zo vergroten we samen mee de belevingswaarde van onze waardevolle stadsnatuur.

Eind november werd op de Oude Landen nog een nieuw kalfje geboren. Daar hoefde geen veearts bij te komen want galloways kunnen hun kalveren ter wereld brengen op hun eentje. Maar opvolgen of alles goed verloopt is ook een taak voor onze vrijwilligers. En wat is er schattiger van een donzige kroezelkop.

Foto: Peter Benoey

Related Posts