Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Maak kennis met slik en schor!

De Schelde, iedereen kent deze machtige rivier die in onze streek gelinkt wordt met de Antwerpse haven. Wat veel mensen niet weten is dat er langs de boorden van de Schelde een unieke natuur aanwezig is.

De Schorrenwerkgroep van Natuurpunt Antwerpen Noord en Kempen beheert hier al jaren
twee unieke slikken- en schorrengebieden: het Galgenschoor en het Groot Buitenschoor.

Wil je meer weten over de Schelde, het getij, de fauna en flora van deze unieke natuurgebieden, dan is de schorrencursus vast wat voor jou.

Unieke biotopen

Beide gebieden zijn zeer dynamisch en worden tweemaal per dag door het brakke water overspoeld. Soms gedeeltelijk, soms helemaal. Het getij heeft vat op de gebieden en zorgt zo voor een zeer specifieke biotoop.

Niet alle dieren en planten voelen zich er thuis. Slikken en schorren herbergen een unieke natuur waarin planten en dieren zich moeten aanpassen aan de wisselende waterstanden en een fluctuerend zoutgehalte. Deze variatie zorgt voor een specifieke fauna en flora.

Eind jaren zestig was de Zeeschelde een dode rivier waarin amper of geen leven meer mogelijk was. Gelukkig ligt deze tijd achter ons en leven er ondertussen terug vissen en zelfs zeehonden in de Schelde.

Hoe vettiger, …

Een groot deel van de gebieden bestaat uit slik. De slikplaat loopt bij hoogtij volledig onder water, bij laagtij is ze deels toegankelijk. Over de slikplaat wandelen heeft zo zijn uitdaging, hou er rekening mee dat je kledij er niet proper zal uitkomen. Goede water- en winddichte kledij is daarom sterk aan te raden. Door het brakke water zijn ook de beste wandelschoenen snel ten dode opgeschreven. Goed passende rubberlaarzen zijn noodzakelijk.

Praktisch

De schorrencursus bestaat uit vijf theoretische lessen op zaterdagvoormiddag van 10 tot 12 u.
Elke eerste zondag van de maand (ook van 10 tot 12 u) is er ook een publieke slikken- en schorrenwandeling waarop je als cursist uiteraard welkom bent. Zo kan je de theorie in de praktijk omzetten. Meer info vind je op de website scheldeschorren.be.

  • Zaterdag 4 mei 2024: De Schelde – Geologie van de Schelde, evolutie van de rivier door de eeuwen heen.
    – OPGELET: datum aangepast !!!
  • Zaterdag 25 mei 2024: Flora. Aanpassingen aan zoutgehalte, determinatie en beheer zilte graslanden.
  • Zaterdag 7 september 2024: Zeezoogdieren. Over walvissen, bruinvissen en zeehonden.
  • Zaterdag 21 september 2024: Het getij – Ontstaan van het getij. Wat is een springtij, doodtij en stormtij. Wat zijn de gevolgen voor het beheer?
  • Zaterdag 5 oktober 2024: Fauna. Vooral vogels, maar er leven nog andere dieren op het schor.

De cursus gaat door in het E-paviljoen van BASF, Scheldelaan (afrit Zandvliet op A12), tegenover ingang 6 van BASF. Wil je carpoolen, stuur dan een bericht naar bea.mertens@natuurpunt.be of telefoneer naar het Natuur.huis op 03/541.58.25.

De prijs van deze cursus bedraagt € 30 voor leden en € 35 voor niet-leden. Er kunnen max. 20 personen deelnemen.
Inschrijven doe je ten laatste op 29 april via https://forms.gle/m1RkjfKgPs8hgXvj6

Je inschrijving is pas geldig NA overschrijving van het inschrijvingsgeld op rekening BE77 2200 3405 7342 van Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen, met vermelding van de naam van de cursist, ‘schorrencursus’ en lidnummer (indien van toepassing).

Related Posts