Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Vlinderwerkgroep Atalanta bestaat 10 jaar!

Tien jaar geleden vroeg Hugo Wouters, nu voorzitter van de Vlinderwerkgroep, zich hardop af of er mogelijk mensen geïnteresseerd zouden zijn om samen meer over vlinders te ontdekken. Zelf had hij zich jaren eerder al verbaasd over de hoeveelheid planten en dieren die hij in de Oude Landen kon vinden. In het Elsenbos (Stabroek) telde hij ondertussen ook al jaren vlinders, en zo ontstond de vraag om die kennis te delen.

Op de eerste samenkomst van Atalanta, 21 juli 2010, de eerste dag van de zomer, kwamen 17 mensen langs. Ze organiseerden meteen 4 wandelingen in de zomer, op zoek naar vlinders in het veld. Dat ze tijdens die eerste wandeling helemaal uitgeregend waren, kon hun enthousiasme niet temperen.

Eén voor één namen verschillende leden een eigen gebied onder zijn of haar hoede, en noteerde wat er daar allemaal rond fladderde. Door zelf uit te zoeken en samen te determineren welke vlinders ze zagen, groeide de kennis, én de gedrevenheid om meer in kaart te brengen. Waarnemingen.be, het platform waarop je kan ingeven wat je onderweg allemaal ziet, bestond toen nog niet, en dus kwamen de telkaarten bij Hugo terecht, die zo zicht kreeg op welke vlinders waar voorkwamen.

Nu monitort de vlinderwerkgroep, die 25 actieve leden telt, voor verschillende overheden en instellingen de vlinders in onze regio. Ze lopen ook vlinderroutes, waarbij ze op een bepaalde route tellen hoe vaak ze een bepaalde vlinder tegen komen. En ze doen zoveel meer. Zo organiseren ze elk jaar wandelingen op zoek naar vlinders, libellen, sprinkhanen …  Iedereen is daarbij welkom, want hun kennis delen, daar is het hen nog steeds om te doen. Ideaal voor beginnende natuurliefhebbers. Elk jaar organiseert de groep ook een weekenduitstap in Wallonië. Zo krijgen iedereen dan de kans om eens andere vlinders en hun habitat te ontdekken.

De zomers zijn dus gereserveerd voor waarnemingen in het veld, maar ook in de winter komt de werkgroep bij elkaar. Dan is er eenmaal per maand momenteel een samenkomst in het Natuur.huis in Ekeren , waar 10 jaar geleden hun geschiedenis begon. Dan worden de plannen gemaakt voor het volgende vlinderjaar. Het is ook het perfecte moment om weetjes over vlinders, libellen te delen met mekaar. Ook worden de nieuwe apps Obsmapp, Meetnetten, ObsIdentify en het gebruik van de site waarnemingen.be beetje bij beetje aangeleerd.

Wat tien jaar geleden begon als een vraag naar het delen van kennis, is ondertussen een interessante vriendengroep geworden, die heel graag nieuwe geïnteresseerden verwelkomt. 
Kom dus ook eens langs op één van de activiteiten. Je vindt waar en wanneer in onze agenda.

We wensen alle actieve en minder actieve leden, iedereen die bijdraagt aan de werking van de Vlinderwerkgroep nog vele jaren plezier bij het bestuderen van deze gevleugelde juweeltjes. Proficiat met het tienjarig jubileum!

Related Posts