Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

‘De Kleine Stapper’

Foto: Marc Vogels

Het Stappersven is een van de grootste vennen van Vlaanderen. Het ligt in onze achtertuin, mooi omsloten door heide, duinen en bossen, maar een beetje weggestopt in de natuur. Vanop “de Stapper”, de nieuwe uitkijktoren naast de Verbindingsweg, trekt het ven de aandacht in het mooi heide-panorama, maar de vele eenden en ganzen die er vaak vertoeven, vormen maar stipjes aan de horizon. Een meer directe natuurbeleving krijg je vanaf nu vanop de nagelnieuwe “Kleine Stapper”, die met zijn voeten in het water staat. Je voelt je midden in de natuur, vlak boven het wateroppervlak waar watervogels op een steenworp afstand voorbijzwemmen. Moest David Attenborough het weten, ….

Er werd al lang van gedroomd om een kijkplatform te bouwen, maar het was wachten op geld. Helvex bracht de oplossing, het geld was er en de dromen konden eindelijk waargemaakt worden. De droom werd een houten platform met een dak dat vooraan ingekort werd om de in V-formatie overvliegende ganzen niet te moeten missen. De bouw werd een heuse samenwerking tussen Natuurpunt en verschillende scholen uit de omgeving.

Enkele eindejaarstudenten van GITOK toverden het ruwe eikenhout uit de zagerij van Natuurpunt om in een prachtig prieelvormig uitkijkpunt. Tegen juni stond het voorlopig opgebouwd in de school, in september en oktober 2020 werd het gedemonteerd en definitief op zijn plaats gezet aan de oever van het ven.

Corona had geen vat op de uitvoering. Voor de fundering had Natuurpunt zelf al gezorgd door 10 eiken balken in de grond te trillen, en PITO maakte het project af door het te voorzien van een groene dak.

Het geheel ligt goed verscholen in de bosrand, een wegwijzer wijst de weg en een knuppelpad zorgt dat je ook in de winter met droge voeten vol bewondering naar dit moois kan komen kijken. Vogelkijkers en fotografen hebben de “Kleine Stapper” al ontdekt, maar ook jij bent er hartelijk welkom.

Related Posts