Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Bewogen geschiedenis voor Kooldries – Hoofsweer

Dit paradijs voor amfibieën ontstond in de 19e eeuw en heeft heel wat watertjes doozwommen.

De Kooldries dankt zijn ontstaan aan de graafwerken van het kanaal Dessel-Schoten in de 19de eeuw. Tijdens het graven werden namelijk omvangrijke kleilagen ontdekt. Heel wat steenfabrieken probeerden deze “Klei van Rijkevorsel” te exploiteren.

Eén van die steenfabrieken was gevestigd ten noorden van de Kooldries. In de jaren ’50 moest de fabriek echter haar deuren sluiten omdat de kleilagen in Brecht te dun en ondiep waren. Dat kan je nu nog zien aan de onregelmatige vormen van de kleiputten.

Vervolgens kocht het chemiebedrijf Bayer het ganse gebied. De ondoordringbare kleilagen waren immers heel interessant voor de berging van chemisch afval. De inwoners van Brecht lieten dat echter niet zomaar gebeuren. Ze kwamen op straat om te protesteren en overal in de gemeente werden zwarte vlaggen uitgehangen.

Mede dankzij de inspanningen van de toenmalige natuurvereniging De Wielewaal -nu Natuurpunt- verkocht Bayer het gebied opnieuw aan de steenfabriek. Daarna kreeg de plaats waar de fabriek stond een bestemming als weekendrecreatiegebied, terwijl voor het kleiputtengebied een huurovereenkomst van 99 jaar met onze vereniging werd gesloten.

Nieuws per categorie
Categorieën
Blijf op de hoogte

Natuur.ruimte magazine

Het ledenblad van Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen