Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Werkgroepen

Werkgroep vlinders

Dé werkgroep voor iedereen die gepassioneerd is door vlinders!

Op 21 juni 2010 gaven we het startschot voor een nieuwe vlinderwerkgroep. We hoopten op een tiental deelnemers, maar er daagden niet minder dan 17 geïnteresseerden uit zes gemeenten op. En we werken met veel plezier verder!

Wie zijn wij?

Van bij het begin stelden we dat de vlinderwerkgroep moest openstaan voor iedereen die geboeid is door vlinders. Grote kennis is niet vereist, wel belangrijk is de motivatie om steeds bij te leren. De vlinderwerkgroep Atalanta telt op dit ogenblik meer dan 20 leden. Leergierigheid en vriendschap gaan hand in hand.

Kennis van vlinders?

De meeste leden van onze werkgroep hadden geen uitgebreide kennis over vlinders. Door vlinderwandelingen op regelmatige basis scherpen we deze kennis aan. In onze maandelijkse vergaderingen tijdens de winter voorzien we regelmatig korte opleidingsmomenten. Uitgebreide cursussen over dag- en/of nachtvlinders worden gegeven wanneer er nood aan is.

Waarvoor zetten wij ons in?

We promoten de vlinders bij het grote publiek door het organiseren van vlinderwandelingen en het schrijven van artikels over vlinders in ons tijdschrift Natuur.ruimte. Daarnaast inventariseren we alle soorten dag- en nachtvlinders die in ons werkingsgebied voorkomen.

Hoe gebeurt de inventarisatie

We volgen de aanwezigheid van alle voorkomende soorten dagvlinders zo goed mogelijk op. Dit gebeurt door tellingen in natuurgebieden of parken. Bijzondere soorten zoals de aardbeivlinder of de argusvlinder tellen we via vlinderroutes.

Voor het inventariseren van nachtvlinders gebruiken we vlindervallen met een UV-lamp. Deze vlindervallen hebben we reeds in verschillende natuurgebieden en bij leden thuis met succes opgesteld. Na identificatie laten we de nachtvlinders weer vrij.

Raadplegen van onze waarnemingen

Als je graag meer informatie wil over onze tellingen raadpleeg dan de website www.waarnemingen.be. Hier geven we alle resultaten in. Daar kan je trouwens ook zelf aan meewerken!

Op de website zijn veel soorten zoekacties mogelijk. Je kan zoeken op gebied of op soort. Zo ontdek je bijvoorbeeld welke soorten in de Bospolder vliegen of op welke plaatsen de dagvlinder atalanta voorkomt.

Wil je met ons meewerken?

Heb je vlinders in de buik gekregen van dit artikel en wil je graag met ons samenwerken? Dat kan! Iedereen die gefascineerd is door vlinders is welkom. Grote kennis is niet direct nodig, al doende leer je. Je bent welkom in een groep vrijwilligers waar vriendschap troef is!

Neem zeker even contact op via het Natuur.huis indien je geïnteresseerd bent!

Verslagen van onze vlinderwerkgroep