Ook wij maken gebruik van cookies. Als je doorgaat, geef je aan akkoord te gaan met onze Privacy Policy.

Werkgroepen

Werkgroep planten

Maak kennis met de gepassioneerde mensen achter deze werkgroep!

Welkom plantenliefhebber!

In 2012 beëindigden we met een 15-tal cursisten de basis plantencursus, gegeven door een ongelooflijk begeesterde Hans. Onze interesse en liefde voor planten groeide spectaculair en we beseften vooral dat we nog heel weinig wisten. Om al die opgedane kennis niet te vergeten besloten we maandelijks met een 7-tal gelijkgezinden te blijven samenkomen om ‘te blijven oefenen’; er zijn weinig anderen die zonder nadenken in een beek gaan staan of op hun buik in het gras liggen om te dabben naar het minuscule kleine plantje.

De wedergeboorte Plantengroep Natuurpunt Antwerpen Noord

Na een jaartje werden we ontdekt door Natuurpunt Antwerpen Noord en kregen we een eigen stekje in die grote organisatie: de wedergeboorte van een Plantengroep NP Antwerpen Noord was een feit.

Eddy, Marijke, Lutgart, Christel, Hilde en Hilde vormen nog altijd de kerngroep.

Buiten onze plantenliefhebberij zijn we erg complementair en breed-geïnteresseerd: fotografie van planten, ontdekking van vlinders, insecten, planten, mossen, bomen komt op de eerste plaats.

Anderzijds zorgt Marijke dat iedereen op de hoogte is en blijft: zij zorgt voor de liederlijke verslagen en de niet af te slagen uitnodigingen (tenzij je iets wil missen); Christel is het contactadres van de groep en legt meestal de contacten met externen. Vergaderingen verdelen we onderling. 

We leren vooral enorm veel van elkaar maar proberen ook nog zoveel mogelijk cursussen mee te volgen.

Zodra de zon van de partij is (enfin, we zijn al gelukkig als het niet regent en er niet gemaaid is) vind je ons terug in bermen en graslanden. Maandelijks organiseren we op wisselende momenten, maar meestal in het weekend, een 2-tal activiteiten waarvan 1 activiteit een oefensessie determineren van planten is.

Niet voor een snelle wandeling

Voor een snelle wandeling moet je niet bij ons zijn want plantjes laten zich niet altijd snel benoemen en naast ieder juist gevonden plantje kan een nog niet ontdekte of gekende soort staan… Met loep, notaboekje en gidsen discussiëren we over het aantal kroonblaadjes… of zijn het toch kelkblaadjes? Zijn de vruchtbeginsels boven of onderstandig … is het hier vochtig of droog? Een spectaculaire vondst maakt ons gelukkig, maar dat is evenzo met de vondst van het eerste speenkruidje van het jaar.

Je kan ons volgen vanuit je zetel via ‘Waarnemingen.be’, een wereldwijd registratiesysteem voor al wat leeft in de natuur. Het is natuurlijk veel interessanter dat je zelf een keertje meegaat.

De 2de activiteit per maand is zeer gevarieerd: uitstappen naar andere natuurgebieden en plantenbiotopen (aan de kust, Hoge Venen, Ardennen…) al dan niet met gids en/of met overnachting. Functioneel determineren op vraag van en voor andere groepen van Natuurpunt zoals Vlindergroep / Haven / Natuurgebieden. Extra cursussen, deelname aan een opendeurdag, organisatie van een plantenzoektocht, strijden voor de eerste plaats op een NP-quiz of – in de winter – binnen-activiteiten zoals het nagenieten van foto’s of het eigen maken van specifieke softwarepakketten.

Uitnodigingen worden steeds naar iedereen gestuurd, maar enkel die natuurliefhebbers die aan- of afwezigheid registreren krijgen een (beeld)verslag.

Plantendeterminatie begint vlak bij je deur

Jouw tuin en de investering beperkt zich tot een plantenboek en loepje en veel geduld. Beginneling en gevorderden: we zijn blij nieuwe geïnteresseerden te verwelkomen en iedereen is welkom! Duid wel je aanwezigheid aan via het doodle-systeem zodat je niet tevergeefs ergens staat te wachten.

Welkom

Christel en Marijke