Open Monumentendag Fort van Ertbrand

Op zondag 13 september 2020 zetten opnieuw honderden monumenten in heel Vlaanderen de deuren gratis open, tijdens de 31e editie van Open Monumentendag. Natuurpunt Antwerpen Noord & Kempen is opnieuw van de partij met het Fort van Ertbrand in Kapellen.

Laat je door onze gidsen rondleiden doorheen het fort en kom meer te weten hoe dit fort een nieuwe functie kreeg als overwinteringszone voor vleermuizen. Dit past uitstekend bij het thema van dit jaar – ’t Zal je leren. Hoe Open Monumentendag 2020 er exact zal uitzien is nog even afwachten, maar we gaan ervan uit dat de bezoeken aan het fort onder strikte voorwaarden zullen kunnen plaatsvinden.

Een mondmasker zal verplicht zijn. Dit is ook om de vleermuizen zelf te beschermen. Zij kennen deze vorm van het virus niet, en dus houdt die een risico voor hen in. Het heeft dus ook geen zin om hen te verjagen of te doden. Dat zal de COVID-19 pandemie, of enige andere toekomstige ziekte, niet voorkomen. Vleermuizen zijn namelijk erg nuttige dieren: ze leveren heel wat voordelen voor mensen én de ecosystemen waarin ze leven.

De huidige pandemie werd veroorzaakt door mensen; de oplossing ligt dan ook in een aanpassing van ons gedrag tegenover wilde dieren. Vorig jaar kon je al het project “Fort E” van het Kunstplatform Kappa bezoeken tijdens de Open Monumentendag 2019: een artistieke reflectie over de toekomst van onze aardbol en over hoe wij omgaan met de omgeving, met natuur en milieu.

Praktische info
Vanaf maandag 3 augustus 2020 kan je inschrijven op de website van Open Monumentendag
https://www.openmonumentendag.be
Door de richtlijnen van het Agentschap Natuur & Bos zal het dragen van een mondmasker in het Fort verplicht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

X