Je bent hier: Home » NieuwsDetails
Foto: Boommarter
Lotte Gielis

Zeldzame boommarters gebruiken amfibieëntunnel


vrijdag 16 juni 2017

Tijdens de paddentrek van 2017 werkten onze kern Brasschaat en Lotte Gielis, biologiestudente aan de Universiteit Antwerpen, samen om het gebruik van amfibieëntunnels in kaart te brengen. Deze tunnels zijn speciaal aangelegd om padden, kikkers en salamanders veilig aan de overkant van de weg te krijgen. Uit het onderzoek van Lotte blijkt dat niet enkel amfibieën deze tunnels gebruiken.

Met behulp van een cameraval konden heel wat diersoorten gefotografeerd en gefilmd worden. De meest opmerkelijke gebruiker was de boommarter. In onderstaande video is goed te zien hoe de boommarters het naar hun zin hebben. Een van de marters werd eerder al eens gefotografeerd in een andere tunnel in de buurt, wat wijst op een regelmatig gebruik. 

https://youtu.be/motgD54KzpE

Boommarters zijn zeldzaam in Vlaanderen en staan op de Rode Lijst als ‘met uitsterven bedreigd’. De verspreiding van deze schuchtere soort in Vlaanderen wordt met behulp van cameravallen steeds beter in kaart gebracht. Hij leeft in grote, structuurrijke bossen en jaagt in de boomkruinen op vogels en allerlei knaagdieren. De bosrijke regio van Brasschaat – Kapellen vormt een belangrijk leefgebied voor de boommarter.

De boommarter is een provinciale prioritaire soort waar de provincie Antwerpen extra aandacht aan wil besteden. Met de aankoop van het domein Ertbrand in Kapellen beschermt Natuurpunt een van de belangrijkste kerngebieden voor boommarter in de Provincie Antwerpen. Steun ons project via http://www.antwerpennoord.be/cms/index.php?page=Ertbrand_financieel

Oorspronkelijk artikel: https://www.natuurpunt.be/nieuws/zeldzame-boommarter-duikt-op-amfibie%C3%ABntunnel-video-20170616#.WUPa92iLTRZ