Je bent hier: Home » NieuwsDetails
Om de nieuwe isolatie van vocht te vrijwaren, werd het onderdak vernieuwd en werden de pannen opnieuw gelegd

Natuurpunt Antwerpen Noord investeert in een duurzaam secretariaat


dinsdag 17 januari 2017

De dakisolatiekaart van Antwerpen

Al enkele jaren hebben inwoners van Antwerpen een speciale isolatiekaart ter beschikking die weergeeft hoe het met de dakisolatie van hun huis gesteld is. Deze kaart werd opgesteld door middel van thermografie. Dit is een meetmethode die gebruik maakt van warmtestraling om de relatieve temperatuur van een oppervlak in te schatten. Op die manier kunnen koudere en warmere oppervlakken van elkaar onderscheiden worden. Bij een gelijkaardig verwarmingspatroon geven daken met weinig of geen isolatie meer warmte af dan daken die goed geïsoleerd zijn. Dit resulteert in verschillende kleuren op de kaart.

Tijdens drie koude nachten in februari en maart van 2016 werd de isolatiekaart geüpdatet met thermografische opnames van het hele grondgebied van Antwerpen. Het resultaat voor ons secretariaat (grijze kader) is te zien in de figuur. Rood-gele zones geven veel warmtestraling af en zijn dus slecht geïsoleerd. Blauw-zwarte zones zijn koud en wijzen op een goede dakisolatie.

Natuurpunt Antwerpen Noord - Dakisolatiekaart Natuur.huis
 Dakisolatiekaart Natuur.huis

Op weg naar een duurzaam secretariaat

De opnames van de dakisolatiekaart tonen aan dat er voor ons dus nog wat werk aan de (Natuur.)winkel was. We zijn dan ook meteen in actie geschoten. Na een controle van de toestand van ons dak bleek dat er meer nodig was dan enkel isoleren. Om de nieuwe isolatie van vocht te vrijwaren, werd het onderdak vernieuwd en werden de pannen opnieuw gelegd. Daarnaast werden alle dakgoten en platte daken achteraan het gebouw hersteld en afgewerkt. In een volgende fase zal er tegen de binnenkant van het dak isolatie aangebracht worden zodat ons secretariaat bij de volgende update van de thermofoto mooi blauw kleurt.

Informatie dakisolatiekaart

De dakisolatiekaart kan je terugvinden op zoominopuwdak.antwerpen.be. Op de website staat alle informatie over het ontstaan van de kaart en welke gegevens je er allemaal uit kunt halen. Je vindt er ook tips en tricks voor het inrichten van je dak op een duurzame manier.