Je bent hier: Home » Activiteit
Natuurpunt - 201807_Plantenwerkgroep_Web.jpg

Planten in de Ruige Heide

Datum: zondag 23 september 2018 van 13:30u
Organisator:  Plantenwerkgroep Natuurpunt Antwerpen Noord
Contactpersoon:  Peeters Hilde
Telefoon:  0485-12.91.82
Email:  blangenois-peeters@skynet.be

Tijdens onze determineersessie (5 km) wandelen we langs de Stoppelenberg, Kraaienberg en een stukje Zoom-Kalmthoutse Heide.

De Ruige Heide is een van de laatste restanten van een eertijds uitgestrekt heidegebied tussen  Berendrecht/Zandvliet en Putte/Kalmthout. Het is een onherbergzaam gebied, zoals de naam ‘Ruige’ Heide al doet vermoeden. Het gebied is bijzonder droog. De vegetatie bestaat uit een typische vegetatie voor stuifduin, droge heide, droog grasland op arme zandgrond en zuur eikenberkenbos.

Hoewel niet erg groot, is de Ruige Heide uniek. Het vormt een laatste toevluchtsoord voor een heleboel bijzondere planten en dieren, zoals heidespurrie, kommavlinder, rode heidelucifer (een korstmos), levendbarende hagedis en boompieper. De bastaardzandloopkever, de groene zandloopkever en de mierenleeuw komen hier ook nog voor.

Struikhei met brem en open plekken begroeid met korstmossen, zandblauwtje, schapengras en heidespurrie domineren het gebied. Maar je vindt er ook stuifzand, voortdurend in beweging, schaars begroeid met zandzegge en buntgras, en eikenbos met brem, struikhei, schermhavikskruid en korstmossen als ondergroei. Vooral voor korstmossen geniet de Ruige Heide bekendheid: heel wat zeldzame soorten zoals rendiermos en heidelucifer komen er voor!

Bevestigen kan bij Hilde Peeters via blangenois-peeters@skynet.be of bij Christel via vrf.cch@gmail.com.

Afspraak op zondag 23 september om 13.30 u, infototem Ruige Heide, hoek Kalmthoutsebaan en Keyserstraatje, Zandvliet.

Trefpunt : Infototem Ruige Heide
Adres : halverwege Putsebaan richting Keyserstraatje  - 2040 Zandvliet


Terug