Je bent hier: Home » Activiteit
Natuurpunt - 201703_Huzarenberg.jpg
Boomgaard
Foto: Willy Ibens

Dag van de Natuur in Huzarenberg

Datum: zaterdag 18 november 2017 van 10:00u tot 14:00u
Organisator:  Werking Stabroek
Contactpersoon:  Michielsen Mathias
Telefoon:  03/541.58.25
Email:  mathias.michielsen@natuurpunt.be

Herstel oude hoogstamboomgaard in Huzarenberg (Stabroek)

De Huzarenberg in Stabroek is één van onze kleinste natuurgebieden. Het ligt op de overgang tussen Polder en Kempen en een deel ervan is agrarisch gebied. Ooit werd het verkaveld in kleine percelen om er weekendhuisjes op te trekken. Gelukkig - voor de natuur toch - gingen die plannen nooit door. Natuurpunt tracht nu deze kleine percelen één voor één aan te kopen om er terug een groot natuurgebied van te maken: een HUZARENstukje!

Het overgrote deel van de Huzarenberg bestaat uit aanplant van grove den. Op de rand van de polder liggen evenwel verlaten boomgaarden met oude variëteiten appels en peren. Die boomgaarden zijn er heel slecht aan toe. Landschappelijk en omwille van de genetische diversiteit is het wel interessant om die te behouden en op te waarderen.

Voor het herstel van één van die boomgaarden kregen we de financiële steun van Indaver NV.

De voorbije maanden werd er gemaaid, werd gestart met het vrijstellen en opsnoeien van de gezonde fruitbomen en werden dode en zieke fruitbomen verwijderd.

Tijdens de Dag van de Natuur starten we met de heraanplant van fruitbomen op de reeds vrijgemaakte ruimte. We kiezen voor variëteiten appelaars en perelaars die van oudsher werden aangeplant in onze regio. We plaatsen ook nieuwe boomkorven zodat wij hier in 2018 een schapenbegrazing kunnen opstarten.

Tijdens de middag voorzien we een polders groentesoepje.
Werkhandschoenen en werkmateriaal zijn ter plaatse beschikbaar.

Afspraak op zaterdag 18 november om 10 u, Ravenhof, Stabroek (volg de Natuurpunt-pijlen richting de boomgaard). We sluiten af om 15 u met een biologisch (fruit)drankje en een stukje appeltaart.

Meer info kan je opvragen bij Rina Peys, tel. 03-664.97.91 of Willy Ibens, tel. 0475-91.03.16. Of stuur een mailtje naar het Natuur.huis, antwerpennoord@natuurpunt.be.

Trefpunt : Ravenhof 't Koetshuis
Adres : Oud Broek  - 2940 Stabroek


Terug